Dan Neagu, singurul chef Escoffier din Ploiești

A găti e o pasiune pentru mulți dintre noi. E drept că parcă mai mare e pasiunea de a consuma, mai ales dacă e potențată de cineva care se pricepe cu adevărat. Și când spun că se pricepe, mă refer la felul în care a absolvit cele mai înalte școli din lume.

În lumea ”bucătăriei” sunt două repere ale elitei: chefii cu stele Michelin și chefii Escoffier. Au pornit de jos, de la statutul de discipoli, ajungând prin sute de ore de pregătire teoretică și practică să stăpânească toate secretele meseriei. Au investit timp și sume deloc de neglijat în toate stadiile pregătirii, dar mai presus de toate au investit suflet, iar asta face diferența.

Nimic nu iese cum trebuie fără pasiune, absolut nimic!

Sau, dacă vreți, iese ceva din zona mediocrității. Diferența apare abia când autorul se implică total. Indiferent ce ar face, atunci când privești spre un om pasionat, constați că aproape că nu vede și nu aude altceva, până când nu își termină treaba. Asta nu înseamnă că stă neapărat încordat, ci mai degrabă zâmbește, gândindu-se la rezultat.

Poate fi un medic, un mecanic, un profesor, un electronist, un bucătar. Poate fi orice, atât timp cât și-a cultivat pasiunea, cât a practicat-o până când aproape că nu mai are secrete pentru el. Ce urmează? Urmează să o împartă cu ceilalți.

Așa este Dan Neagu, sufletul Restaurantului Bulevard din Ploiești. Îi poți spune bucătar, chef, masterchef, îi poți spune cum vrei, pentru că ceea ce face este la superlativ, cum la superlativ este și pregătirea lui, fiind sigurul chef Escoffier din Ploiești.

Am avut plăcerea să îl cunosc pe Dan. Avea un proiect de suflet, care reprezintă o pagină de istorie pentru Ploieștiul său drag – Restaurantul Bulevard, mă rog, partea care a mai rămas din el. Poate că nu mulți știu, dar deși o parte din spațiu a devenit la un moment dat sediu de bancă, a rămas totuși o parte care ”a refuzat să moară”, iar asta i se datorează lui Dan Neagu.  Cumva, acel ”La Bulivard, mon cher, la Bulivard!” este încă de actualitate, pentru că celebra grădină de vară, de pe vremea lui Nenea Iancu, încă există.

Dar, să vă spun câte ceva despre Dan, pentru că suntem la ”Recomand pe…”, o zonă media unde cei care fac recomandări trebuie să aibă motive serioase.

Dan este mai mult decât un chef. Un tip de urmărit, încă de dimineața, când parcă ”intră în priză”. Zici că e ultima zi în care are ceva de demonstrat, așa că trebuie să iasă totul bine. Este ceva mai mult decât calificarea profesională de excepție care îl obligă, este felul în care pune suflet în fiecare preparat pe care îl pregătește pentru cei care trec pragul Restaurantului Bulevard.

Aproape oricine poate să gătească, aproape oricine poate să încerce să urmeze pașii dintr-o rețetă, cel puțin în privința unor preparate clasice. Uneori ies, alteori nu prea, dar ne place multora să ne jucăm în bucătărie. Puțini însă știu cum să folosească secretul preparatelor perfecte, un ingredient care nu trebuie să lipsească niciodată: sufletul. Aici se face diferența și asta îl face special pe Dan. L-am văzut făcând show în timpul serilor de ”live cooking”, care cu siguranță se vor relua și în 2022. Iese un adevărat spectacol, nu doar o serie de rețete puse cu măiestrie în farfurii.

Lui Dan îi ies toate. O salată dacă face, doi mici, o porție de papanași, un pește indiferent cum, un preparat sofisticat… în orice pune o fărâmă de suflet. Rezultatul se vede, dar mai ales se simte la gust. Restul… dozaj, ingrediente, plating, toate sunt detalii și toate sunt respectate cu sfințenie, dar peste toate se simte sufletul pus. Am spus ”o fărâmă” de suflet, pentru că oricum nu se dozează în vreun fel. Puteam să spun suflet și atât… din tot sufletul. (*S-ar putea să se enerveze pentru că i-am dezvăluit secretul preparatelor perfecte de la Restaurant Bulevard, dar o să-i treacă, pentru că n-are suflet rău. 😊)

A fost greu cu pandemia… Doi ani fără clienți, doi ani în care, atât cât s-a putut, alături de echipa sa, Dan a încercat alternativa livrărilor. ”Am suferit enorm!”, spun el. ”Un restaurant în care clientul nu îți trece pragul, în care nu stai de vorbă cu el, în care timp de doi ani nu îi poți vedea satisfacția pe față, atunci când se bucură de ceea ce este preparat cu mâinile tale, ăsta nu e restaurant…” Anii pandemiei au trecut, acum au venit alte crize, dar oamenii s-au întors în mare măsură la viața normală. Se aduc unii pe alții, după ce măcar o dată au gustat din minunile culinare ale lui Dan Neagu.

…și încă ceva! Dan și-a clădit propria minifermă, acolo unde cultivă o bună parte din ingredientele pe care le folosește în bucătăria restaurantului. ”Să fie proaspăt, să fie bio, să aibă gust. Să se bucure oamenii, pentru că fiecare masă trebuie să fie o sărbătoare!”

Dan are și un vlog culinar, prezentat și filmat super-profi, de unde mai ”fur” rețete și ponturi culinare. Îl găsiți AICI.

PS: Paradoxal, dar trec rar pe la el, pentru că știu că face ”cadouri”, iar eu nu vreau asta. Dacă vrei să sprijini un prieten, nu aștepți ceva gratis de la el, ci îi cumperi produsul sau serviciul.  

Recomandare făcută de Mihai Popescu.

Acesta nu este un articol plătit. El reflectă experiența autorului, fără nicio condiționare și face parte din campania noastră de promovare a oamenilor și a afacerilor care sunt un plus pentru comunitate. Observatorul Prahovean îți recomandă Dan Neagu pentru ca, împreună, să susținem comunitatea de afaceri locală.

Trimite-ne recomandările tale

Dacă și tu ai pe cineva pe care să îl recomanzi cititorilor noștri, fie că este instalator, electrician, profesor, medic sau vânzător sau firmă de ale cărei produse sau servicii ai fost mulțumit, trimite-ne experiența ta.

Trimite-ne un număr de telefon:
- pe adresa [email protected],
- pe WhatsApp la 0785 075 112,
- pe https://www.facebook.com/RecomandPe
sau completând formularul alăturat.

alte Recomandări

Recomandări populare