Ionuț Enescu – mecanic auto

Continuăm la Observatorulph.ro campania ”Recomand pe…”, prin care dorim să promovăm oameni sau mici afaceri de succes, bazate pe seriozitate, profesionalism și multă muncă. Deși nu a fost o surpriză,  primul articol dedicat unor astfel de oameni, cel despre dr. Irinel Totolici – director medical Spitalul CFR Ploiești, a avut un impact fabulos, mii de oameni apreciind că recomandarea noastră a fost una deplin justificată.

Citește AICI despre excepționalul om și medic Irinel Totolici.

Așa cum spuneam, să nu vă imaginați că vom aborda doar subiecte despre anumite profesii, considerând că TOATE sunt importante în egală măsură, dacă sunt făcute ”ca la carte” și cu pasiune. Este motivul pentru care vorbim astăzi despre Ionuț Enescu, un ploieștean pasionat de mașini, cu mult peste ceea ce înseamnă profesia de mecanic auto.

Pe Ionuț l-am cunoscut la recomandarea unor prieteni, de la un service auto din Ploiești. ”Chiar ai o problemă la mașină, una care ne depășește și presupune cunoștințe detaliate despre acest domeniu. Rar se întâmplă să nu dăm de cap la ceva din domeniul auto, iar în astfel de cazuri apelăm la priceperea lui Ionuț. Îl știi?”

Din fericire, nevând probleme grave de-a lungul timpului, nu avusesem ocazia nici conjunctural să îl cunosc pe Ionuț Enescu. ”Vezi că e cu programare la el, Dumnezeu știe când o avea timp să te primească…” L-am sunat, am dat o fugă și i-am spus că nu îl rețin decât preț de câteva minute, doar cât să arunce o privire.

Un tip zâmbitor, care pare că nu are timp nici să respire. ”Să vedem! Mda… Sistemul tău cu probleme e unul complex. Facem o diagnoză, dar să știi că nu e neapărat relevantă. Un cod de eoare nu indică nepărat cauza, putând fi o consecință a unei alte probleme. Când îmi poți aduce mașina?” ”Păi, ai timp?” ”Îmi fac. M-ai provocat cu asta.”

A urmat o discuție după care îmi venea să plâng, să fug, să mă las păgubaș. 😊 Dacă îl asculți, prima reacție e să fugi, asta dacă nu cumva ești tentat să dai foc mașinii, ca o soluție acceptabilă să-ți iasă din grijă. Îți explică cum funcționează, ce greșeli se fac în întreținere, ce hibe are fiecare model despre care discută și cum un sistem mecanic sau electric trebuie înlocuit. Mă și vedeam dând un faliment răsunător, după prima vizită la Ionuț, asta în condițiile în care mă pricep cât de cât la mașini…

I-am dus mașina a doua zi. ”Am nevoie să o lași aici 2-3 zile. Nu-i ușor și nu vreau să te întorci, în curând, cu aceeși problemă.” Am revenit când a zis că e gata și am auzit ceea ce rareori auzi de la un mecanic auto: ”Te aștept peste o săptămână, să o verificăm, să mă asigur că totul este ok. Nu te costă nimic în plus, dar este vorba despre munca mea și siguranța ta.”

”Cât costă?” / ”Atât… Este ok?” / ”Desigur! Dar de ce mă întrebi dacă e ok? E munca ta și tu o apreciezi. Sincer, mă așteptam la mai mult, pentru complexitatea problemei pe care ai rezolvat-o, apoi pentru durata alocată.” / ”Sunt obișnuit ca cei mai mulți să comenteze, să se tocmească, deși atunci când vin nu știu cum să te roage să le rezolvi problemele.” Eu… uimit că nu m-a jupuit, el… uimit că nu comentez.

Am zâmbit și am plecat mulțumit, pe de o parte cu problema rezolvată, dar mai ales de felul în care acest om înțelegea să își facă treaba și să îl intereseze satisfacția clientului, fără să îi ia mai mult decât face.

Pe la Ionuț am tot trecut, ba pentru întreținere curentă, ba pentru mici probleme și niciodată nu am avut ceva de reproșat în cei trei ani de când ne cunoaștem. Așa ne-am împrietenit și am decis să realizăm împreună o parte a edițiilor vlogului Icars România, de pe siteul de anunțuri gratuite auto-moto www.icars.ro. Puteți viziona AICI. Pe la Ionuț mi-am trimis toate cunoștințele care au avut probleme la mașini. Mai toți au avut aceeași reacție: ”M-a speriat Ionuț, câte mi-a zis și arătat… Vând mașina!” / ”Lasă, nu vinde nimic, du-te acolo și mai vorbim când termină.” Și toți au răsuflat ușurați…

Am descoperit în Ionuț un om pasionat de retro-mobil, la rândul său deținător al unui superb Cadillac De Ville, restaurat exclusiv prin munca lui, pe care îl puteți admira AICI.

Și pentru că este cunoscut ca superprofesionist în domeniu, posesorii mașinilor de epocă îl caută permanent pentru servisare și întreținere. Nimic nu rămâne nerezolvat. Cu banii câștigați, Ionuț își cumpără echipamente de testări și reparații, documentație tehnică pentru a fi la zi cu tot ceea ce înseamnă domeniul lui de activitate.

Ionuț Enescu are o familie frumoasă, o soție care și un copil care îi împărtășesc pasiunea, care îi sunt alături la fiecare participare la Retro-mobil și care îl înțeleg atunci când poate stă până târziu în noapte în atelierul său de pe strada Horia nr 28, din Ploiești. Lucrează singur, deși și-ar fi dorit să aibă lângă el oameni pe care să-i învețe. ”Știi cum e… greu să găsești oameni pasionați, care să pună munca și pregătirea înaintea banului, care să nu-și bată joc de clienți. Puțini înțeleg că banii sunt doar un instrument, iar aceștia vin doar ca o consecință a muncii depuse. Trebuie să ai răbdare și să înveți, să construiești, indiferent de cât de greu pare. Nu știu altă rețetă de succes…”

Îl recomand pe Ionuț Enescu, un tip de excepție, mai mult decât ceea ce ar putea să însemne un mecanic auto, așa cum cei mai mulți percep această profesie. Ionuț este un tip educat, cu poate prea mult bun simț pentru aceste vremuri.

Recomandare făcută de Claudiu Vasilescu.

Acesta nu este un articol plătit. El reflectă experiența autorului, fără nicio condiționare și face parte din campania noastră de promovare a oamenilor și a afacerilor care sunt un plus pentru comunitate. Observatorul Prahovean îți recomandă ploieșteanul pasionat de mașini și împreună, să susținem comunitatea de afaceri locală.

Trimite-ne recomandările tale

Dacă și tu ai pe cineva pe care să îl recomanzi cititorilor noștri, fie că este instalator, electrician, profesor, medic sau vânzător sau firmă de ale cărei produse sau servicii ai fost mulțumit, trimite-ne experiența ta.

Trimite-ne un număr de telefon:
- pe adresa [email protected],
- pe WhatsApp la 0785 075 112,
- pe https://www.facebook.com/RecomandPe
sau completând formularul alăturat.

alte Recomandări

Recomandări populare