Costi Popescu, profesor de Educaţie Fizică la Şcoala „Grigore Moisil“, antrenor de baschet şi creator de campioni

„Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare“, spunea campionul mondial la box Muhammad Ali, cel care a fost desemnat „Sportivul secolului“.

Şi ar mai fi ceva: campionii au nevoie de un model şi de un OM care să-i îndrume spre calea performanţei.

În această categorie se poate încadra şi Constantin Cristian (Costi) Popescu, profesor de Educaţie Fizică şi Sport la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil“ din Ploieşti şi antrenor la grupa de performanţă Under 13, la Pantera Baschet Ploieşti.

În numai un an de când a venit în Ploieşti şi a preluat frâiele echipei de puştani, născuţi între 2009-2011, a reuşit o transformare radicală a grupei care a ajuns în topul turneelor naţionale. Momentan! Că planurile vizează şi participări internaţionale.

Îi aleargă, îi munceşte  „de le sar capacele“, uneori chiar prin intermediul antrenamentelor făcute pe ZOOM, atunci când intervine contextul epidemiologic, le explică jocul logic, îi responsabilizează, îi încurajează, îi ţine uniţi şi este sincer cu ei.

Iar elevii lui au simţit că sunt trataţi de la egal la egal, că primesc cele mai bune sfaturi şi că au găsit în antrenorul lor „cheia“ către frumosul gust al succesului. Aşa că, în ciuda antrenamentelor dese şi „draconice“, în unele situaţii, copiii au ales să meargă alături de el pe această cale.

Costi Popescu este din Pucioasa, judeţul Dâmboviţa. A jucat baschet de performanţă, la Cimentul Fieni, dar după terminarea liceului a ales să lase sportul pe plan secund şi să studieze Ştiinţele Economice.

Prima sa meserie a fost cea de profesor de Economie, însă a simţit că drumul său este altul, aşa că s-a înscris şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde a urmat şi un master cu o specializare, bineînţeles, în domeniul baschetului. Dorindu-şi un post titular şi având notă mare la examen, căile l-au purtat către Ploieşti, la Şcoala „Grigore Moisil“.

Nu avea de gând să rămână, dar „socoteala de acasă nu i s-a potrivit cu cea din târg“. Pe lângă un post la catedră, a avut şansa să i se ofere şi unul de antrenor la un club, tot din Ploieşti, iar aici i-a cunoscut pe puştii care, între timp, au devenit „copiii lui“.

A găsit un „aluat“ bun de modelat, un aliat de bază în părinţi, iar după un an de pregătire, balanţa a înclinat decisiv în favoarea victoriilor: 25 de meciuri câştigate şi trei înfrângeri… Bune şi acestea pentru că, în orice domeniu, trebuie să ştii să gestionezi şi eşecul.

La fiecare meci, face o rapidă analiză SWAT, că doar nu degeaba a absolvit ASE-ul, şi le explică unde-s punctele slabe şi cele forte ale adversarilor şi ce trebuie să facă pentru a-şi mai trece în cont o victorie. Cea mai recentă reuşită a fost în turneul de la Iaşi (19-20 februarie), unde copiii şi-au câştigat grupa cu trei victorii şi o înfrângere.

Atât de mult i-a făcut pe juniori să îndrăgească baschetul, încât unii dintre elevii săi au ales să meargă la clasa cu profil sportiv „mozaic“ de la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil“, un loc unde performanţa şcolară este dublată de cea sportivă.

De câteva luni, Costi Popescu antrenează la Pantera Baschet Ploieşti, acolo unde copiii au ales să-l urmeze. Este sigur că nu toţi vor face performanţă în baschet.

Unii se vor îndrepta către alte domenii în perioada liceului, alţii, poate, se vor accidenta sau nu se vor înălţa suficient pentru a fi selectaţi în cluburile mari, dar lecţia sportului de echipă le va fi de folos tuturor, pe termen lung.

Pe lângă beneficiile fizice, baschetul le cimentează spiritul colectiv, le dezvoltă gândirea rapidă, asumarea deciziilor şi-i învaţă cum să gestioneze emoţiile.

Îi sfătuieşte pe toţi părinţii să-şi îndrume copiii către mişcare, dar să nu-i forţeze în a urma un sport care nu le place sau unde n-au abilităţi.

În echipa lui Costi Popescu este loc şi pentru alţi performeri, dar uşa clubului unde activează este deschisă tuturor celor care vor să descopere cum e să „zbori“ cu mingea sau cum să creezi un adevărat spectacol prin dunk-uri, alle oop-uri şi alte faze care dau culoare acestui sport.

Costi Popescu poate oferi toate detaliile pentru înscrieri sau îndruma către cei în măsură să le discute, la numărul de telefon: 0726221634.

Recomandare făcută de Andra Ilie.

Acesta nu este un articol plătit. El reflectă experiența autorului, fără nicio condiționare și face parte din campania noastră de promovare a oamenilor și a afacerilor care sunt un plus pentru comunitate. Observatorul Prahovean îți recomandă Costi Popescu și împreună, să susținem comunitatea de afaceri locală.

Foto: arhiva personală  Costi Popescu

 

Trimite-ne recomandările tale

Dacă și tu ai pe cineva pe care să îl recomanzi cititorilor noștri, fie că este instalator, electrician, profesor, medic sau vânzător sau firmă de ale cărei produse sau servicii ai fost mulțumit, trimite-ne experiența ta.

Trimite-ne un număr de telefon:
- pe adresa [email protected],
- pe WhatsApp la 0785 075 112,
- pe https://www.facebook.com/RecomandPe
sau completând formularul alăturat.

alte Recomandări

Recomandări populare