Silent Dream, creația unui inginer petrochimist din Prahova care a renunțat la o carieră bine plătită pentru a ne parfuma locuințele

După o carieră strălucită în petrochimie, Dragoș Călugăru a decis să-și schimbe radical ”jobul”. A renunțat la un domeniu în care era super-calificat pentru a produce lumânări parfumate din ceară vegetală de soia. A descoperit această pasiune din dorința de a petrece cât mai mult timp acasă, în familie.

Recomandare făcută de Mihai Popescu.

La 51 de ani, Dragoș Călugăru, se poate considera un om împlinit. Este căsătorit, are o familie frumoasă și este foarte mândru de fiecare dintre membrii săi.

De meserie este inginer tehnolog petrochimist, iar timp de peste 20 de ani a lucrat cu petroliști cu experiență alături de care a contribuit la pornirea și operarea unui număr impresionant de instalații de prelucrare a țițeiului și gazelor naturale, pe apă și pe uscat.

”Deși condițiile de lucru și de trai nu au fost mereu tocmai prietenoase sau confortabile, satisfacțiile realizărilor și relațiile cu cei pe care i-am cunoscut la fiecare proiect m-au făcut să-mi amintesc cu mare plăcere de acele zile”, povestește Dragoș.

Chiar dacă nu exclude posibilitatea de a reveni în acest domeniu, inginerul nu regretă decizia luată nu cu mult timp în urmă, de a-și schimba complet cariera. Acum vorbește cu mândrie de ”Silent Dream”, o gamă de lumânări parfumate deosebite, care nu se compară, din punctul de vedere al autorului textului, cu ce se vinde în comerț (pentru detalii accesați pagina de Facebook: Silent Dream Melts&Candles sau direct la telefon 0721 471 909)

Întrebat dacă regretă decizia, Dragoș Călugăru mi-a mărturisit că din punct de vedere financiar cariera de inginer petrochimist i-a adus satisfacții materiale importante, însă acum este fericit pentru că petrece mult mai mult timp alături de familie.

”În plus, îmi administrez afacerea după propriul plan, lucrez fără niciun fel de stres – legat de aceasta, mărturisesc că este greu de descris în cuvinte atmosfera minunată atunci când torn lumânări sau ceară aromată.  Și vecinii locului în care am punctul de lucru sunt încântați de asemenea!” spune antreprenorul care locuiește în Câmpina.

Dragoș mi-a povestit cum a ajuns să producă lumânări parfumate:

”Consider că fiecare dintre noi are un vis mai mic, sau poate mai mare, pe care îl poartă în suflet și despre care uneori vorbește cu voce tare, alteori îl trăiește în tăcere. Uneori este despre a călători, alteori despre ceva inedit, dar probabil că de cele mai multe ori are legătura cu pasiunile și valorile noastre. Sunt la vârsta la care viziunea mea ca individ și valorile îmi sunt foarte clare.

Mi-am alocat timp și am început să investesc mai mult în propria persoana, în competențe ce aveau legătura cu dezvoltarea personală, dar și cu domeniul chimiei de care sunt foarte legat. Așa am urmat cursuri în domeniul Programării Neuro Lingvistice și am devenit coach într-o școală de formare internaționala, mai apoi am dobândit o diplomă de practician al terapiei Cranio Sacrale.

Iar pentru că am vrut să pun accent mai mare pe sănătate și un stil de viață sănătos, am făcut cursuri de cosmetică naturista, dorind să pătrund în acest domeniu atât de vast și frumos al lucrurilor “hand made” (și aș adăuga eu “soul made”..). Am învățat să fac creme, săpunuri și diverse alte produse la care unele dintre ingredientele de baza sunt uleiurile esențiale. Însă dincolo de naturalețea, utilitatea și frumusețea acestora, ceea ce m-a captivat în mod deosebit a fost mirosul, aroma…

Iar de aici și până la “lumânărit” nu a fost decât un pas. Trebuie să recunosc că aici a contribuit și faptul ca multe dintre lumânările parfumate pe care le cumpăram nu miroseau atât de bine pe cât mi-aș fi dorit sau pe cât m-aș fi așteptat. Și atunci am decis să le fac eu, dar nu a fost ușor. Au urmat luni de studiu și teste, probe, încercări, consum de materiale, frustrări – uneori acompaniate de remarci “constructive” din partea familiei  – “Ce faci tata, tot cu testele..?”, “Și când zici că aprindem și noi o lumânare de-aia buna..?”

Ideea principală a fost să ne bucuram de lucruri cât mai naturale, de arome speciale care să ne umple viața, sufletul și casa cu frumos și sănătos”

Acesta a ales să lucreze, în ciuda prețului piperat, cu ceară vegetală de soia, necombinată cu ceară de palmier, sau, mai ales cu parafină (mult mai accesibilă ca preț de bază), așa cum sunt majoritatea produselor de acest fel comercializate pe scară largă.

”Nu vreau să induc pe nimeni în eroare, parafina este și ea naturală, dar de origine minerală, fiind un produs derivat din țiței. De aici, fiecare este liber să aleagă ce i se potrivește mai bine pentru sine și pentru cei din jur” spune inginerul petrochimist.

Cum a ajuns Dragoș să producă ceară aromată

”Soția mea este psiholog și psihoterapeut, iar din cabinet sau din sala în care predă cursuri nu lipseau odorizantele ambientale – bețișoare, uleiuri esențiale, conuri. Am vrut să mă implic si eu,  așa că m-am gândit să dezvolt un trend puțin prezent pe piața locală : ceară aromată (scented wax melt tarts în Engleză – pe care le voi denumi in continuare “melts-uri”).

Acestea nu sunt neapărat înlocuitoare ale clasicei lumânări parfumate, ci mai degrabă un produs complementar, practic, simplu de utilizat, care îți lasă posibilitatea de a schimba aroma preferată mult mai des și mai ușor și la un preț mult mai îngăduitor. Astfel, pe lângă lumânările delicate, frumoase, cu fitil de lemn de cireș și turnate în vase de lut meșteșugite cu iscusință de olari din Horezu, s-au născut și melts-urile Silent Dream – o rapsodie de culori și de mirosuri îmbietoare, făcute cu voie bună și cu mult suflet” povestește Dragoș.

Inițial, el a vrut să facă ”melts-urile” exclusiv pentru uz personal, dar prietenii și cunoscuții i-au cerut cât mai multe produse de acest gen, așa că a introdus aceste produse în oferta micii afaceri pe care o derulează cu succes.

Când vorbește despre “Silent Dream”, Dragoș devine un ”romantic incurabil”

”Silent Dream este despre a visa frumos și a avea încredere în visele tale, despre a trăi sănătos și a aduce în viața sau în spațiul tău personal după o zi lungă, un lucru nou, de relaxare, de celebrare a realizărilor sau pur și simplu de a trăi recunoștința acestei zile primite în dar. Aroma “Silent Dream” este însoțitorul, prietenul care este acolo pentru tine atunci când ai nevoie” spune antreprenorul câmpinean.

Acesta explică și de ce o lumânare parfumată ne poate schimba starea de spirit: ”Nu știu dacă v-ați gândit vreodată, dar sistemele noastre perceptive (vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv, gustativ) sunt cele responsabile de crearea în spațiul nostru intern de emoții, stări și senzații. Mirosul este unul din simțurile cele mai apropiate și rapide legate de sistemul nostru nervos central, iar aromele din spațiile sau mediile în care trăim sunt foarte importante. Este mult mister în spatele unui parfum, iar eu îmi doresc să las fiecărui cititor și pasionat de frumos să descopere singur asta”.

Modest din fire, Dragoș evită să vorbească despre diferențele uriașe pe care eu le-am sesizat ”din prima” între produsele Silent Dream și cele din comerț, de ”duzină”:

”Toți suntem consumatori, trăim într-o piață de consum și din perspectiva mea există un loc pentru fiecare. Ce ar putea fi diferit la produsele “Silent Dream” este varietatea de arome oferite (lemnos, fructat, floral, dulce, oriental), care acoperă un spectru larg de preferințe, poate simplitatea lor și ușurința cu care pot fi folosite. Iar ceea ce spun clienții mei de până acum este faptul că ies în evidență față de multe alte produse prin consistența și persistența de lungă durată a aromelor”.

Procesul de fabricație durează câteva ore în funcție de mărimea șarjei produse. Fiind de profesie chimist, Dragoș este foarte atent la detalii, iar formulele “magice” sunt clare în urma sutelor de teste efectuate până când a fost mulțumit de calitatea produselor obținute. A acceptat într-un final să ne ”dezvăluie” și o parte din secretele noii meserii.

”Sunt foarte importanți anumiți parametri – bine cunoscuți de altfel în lumânărit – respectiv temperatura de topire a cerii, temperatura de amestec și cantitatea de parfumant, temperatura de turnare, temperatura și timpul de răcire. Toate acestea sunt diferite în funcție de tipul de ceară folosit, de parfumant și reprezintă micul seif cu secrete al fiecărui meșteșugar” spune Dragoș.

Sfaturi pentru clienți

Pentru că lumânările parfumate “Silent Dream” au ca particularitate fitilul de lemn, pentru o experiență perfectă recomandă un set pentru lumânări, format dintr-un mic degetar cu o coadă metalică și care se folosește pentru stingere și micșorarea cantității ulterioare de fum, o foarfecă speciala ce ajută la înlăturarea părții cu funingine a fitilului înainte de o nouă aprindere și o baghetă cu care – în cazul celorlalte lumânări – se poate îndrepta fitilul de bumbac.

În ceea ce privește melt-urile, acestea se pun în vase de ceramică folosite în aromaterapia cu uleiuri esențiale, cu atenționarea că nu trebuie adăugată apă! După epuizarea aromei, ceara trebuie înlocuita.

”Recomand vase cu înălțime ceva mai mare, în jur de 10 cm, pentru o dispersie mai uniformă și mai de lungă durată a aromatizantului.  Am văzut că au apărut și lămpi electrice – și chiar dacă nu au șarmul vasului clasic cu lumânare  – acestea au fie o temperatura fixă, dar optim setată, fie au ca sursă de căldură un bec și sunt dotate cu un variator de intensitate, astfel încât utilizatorul poate regla singur temperatura în timpul utilizării” spune Dragoș.

Acesta evită să folosească pentru produsele sale cuvântul magic “aroma-terapie”, chiar dacă l-ar putea ajuta în vânzări și consideră că este suficientă denumirea de “odorizante de cameră”.

”A folosi cuvântul “terapie”, din perspectiva mea presupune multă responsabilitate. Observ că diverși producători îl folosesc cu ușurință. Am îndrăznit să spun cât de important este acest simț olfactiv pentru sistemul nervos central, însă a spune că facem “aroma-terapie” ar trebui demonstrat, instrumentat, măsurat pe un lot de oameni, iar atât timp cât eu nu am efectuat aceste studii, nu voi susține că produsele “Silent Dream” fac acest lucru. Aroma-terapia este o știință în sine, există produse certificate în acest sens și oameni cu experiență specifică în domeniu. Mi se pare onest așa, să rămân la modul simplu de abordare și la libertatea clientului de a-și schimba starea într-una mai bună cu folosirea produselor mele” explică antreprenorul.

Cei care îl cunosc pe Dragoș știu că este pasionat de aviație, de avioane și de orice ține de acest domeniu, fie noutăți, fie fapte istorice. Iar plăcerea zborului vine la pachet și cu aceea de a călători și a descoperi oameni, locuri, culturi noi.

”Daca am posibilitatea evit să merg de mai multe ori în același loc și eventual, caut să vizitez mai mult decât să stau într-un singur punct. Ca defect profesional, evident, îmi place chimia și posibilitățile pe care le oferă, îmi place să văd și să învăț lucruri noi. În rest, nu pot decât să mă înclin în fata oricărei persoane care își face timp în această lume atât de aglomerată și pentru un moment pentru suflet, un moment pentru frumos” mărturisește Dragoș Călugăru.

Acesta nu este un articol plătit. El reflectă experiența autorului, fără nicio condiționare și face parte din campania noastră de promovare a oamenilor și a afacerilor care sunt un plus pentru comunitate. Observatorul Prahovean îți recomandă Silent Dream, și împreună, să susținem comunitatea de afaceri locală.

Trimite-ne recomandările tale

Dacă și tu ai pe cineva pe care să îl recomanzi cititorilor noștri, fie că este instalator, electrician, profesor, medic sau vânzător sau firmă de ale cărei produse sau servicii ai fost mulțumit, trimite-ne experiența ta.

Trimite-ne un număr de telefon:
- pe adresa [email protected],
- pe WhatsApp la 0785 075 112,
- pe https://www.facebook.com/RecomandPe
sau completând formularul alăturat.

alte Recomandări

Recomandări populare