Știți cum e să îți dorești ceva și să ți se pună totul împotrivă până la un moment dat când… parcă Universul ți le aranjează pe toate când și cum vrea el? Așa și eu cu iile…
Ani de zile am căutat să-mi iau o ie tradițională, dar prețurile nu mă lăsau defel. Pe net, cele lucrate manual plecau de la 500 de lei. Știam că pot găsi la prețuri mai decente pe la târgurile ocazionale dar nu mă nimeream niciodată pe la vreunul. Așa că, de ani de zile, eu nu reușisem să mă mobilizez ca să-mi cumpăr o ie. Până de curând…
…când soarta a făcut să dau întâmplător peste un anunț al unui producător de ii din Breaza. Știam de la o prietenă că la Breaza fusese o fabrică de ii și că acolo sunt încă femei care știu tehnica străveche de lucru, dar nu știam cum pot ajunge la ele.
Un telefon într-o seară, pentru a mă interesa de o ie, a dat naștere unei conversații de peste jumătate de oră despre ce înseamnă o ie tradițională, ce este ia și bluza tip ie, cum se lucrează și de ce ajung pe net iile să coste atât de mult.
Producătorul era chiar Corina Sabo din Breaza, iar iile produse de ea sunt dintre cele mai apreciate, fiind chiar comandate de magazine online „cu ștaif”.
În urma discuției de care povesteam mai sus m-a convins să dau o fugă să văd cu ochii mei și să îmi aleg ia, în loc să aștept să primesc acasă coletul.
De ce recomand iile produse de Corina? Pentru că sunt lucrate manual 100%, pentru că am văzut cu ochii mei materiile prime și pentru că mi s-a explicat pas cu pas cum sunt confecționate.
Într-o discuție ca de la Corină la Corină 😉 mi-a explicat și mi-a arătat cum se lucrează fiecare găurică și fiecare model.
Am fost interesată de un aspect care mie mi s-a părut foarte important: Pe pagina de FB a Corinei Sabo am văzut că majoritatea anunțurilor erau cu „bluză tip ie” la bluze care mie mi se păreau a fi chiar ii. „Care este diferența?”, am întrebat. Iar complexitatea răspunsului m-a lăsat mască:
Din ce am înțeles eu, cam tot ceea ce este acum pe piață se încadrează la bluze, nu sunt ii tradiționale pentru că nu respectă modul tradițional de broderie. În primul rând nu există în portul străvechi ie cu mânecă scurtă. Întotdeauna iile adevărate sunt cu mânecă lungă.
Piesa principală a iei este altița, adică umărul, partea superioară a mânecii. Acolo, pe ia clasică este broderia cea mai bogată și plină de simboluri. Partea inferioară a mânecii trebuie să aibă același model cu pieptul iei, care, la rândul lui, trebuie să fie modelul de pe altiță simplificat. Și, pe vremuri, fiecare zonă geografică avea propriile modele și simboluri. Cam asta mi s-a explicat pe scurt.
Deci, cele care nu respectă acest mod de compunere, nu sunt ii tradiționale, chipurile. Cum în ziua de astăzi sunt foarte puține care respectă acest lucru, iile de pe piață sunt de fapt „bluze tip ie” pentru un cunoscător. Pentru noi ceilalți însă, toate bluzele cusute de mână pe pânză topită sunt ii. Și, într-un fel chiar avem dreptate… 😊
De ce? Foarte simplu. În timp importanța simbolurilor s-a pierdut. Nu s-a pierdut însă valoarea lucrului manual, în sensul lui cel mai propriu. Indiferent dacă este sau nu respectată regula de bază a compunerii iei, broderia manuală este superbă și munca depusă este una care merită apreciată.
Timpul de realizare a unei ii poate depăși o lună de zile dacă modelul este unul complicat, din această cauză sunt ii care depășesc 1.000 de lei. Dar, cine are așa ceva, se poate lăuda că are o adevărată operă de artă.
Revenind la Corina și iile ei, pe mine una m-a cucerit definitiv. De câteva zile scotocesc pagina ei de Facebook pentru a-mi alege modelul perfect pentru ia de vară. Cred că, măcar o dată pe an, de acum încolo, pot să mă răsfăț cu o ie adevărată de la Breaza, sau poate cu o maramă pe care să o port ca eșarfă, sau poate o vestă tradițională…
Până atunci, vă îndemn să admirați în poză modelul iei mele. Discret, delicat dar deosebit de frumos. Poate nu este o ie tradițională, ci doar o bluză tip ie, dar este minunată! 😉
Pe Corina Sabo cu ale sale ii o puteți găsi pe FB: https://www.facebook.com/Ieartizanatbreazacorinasabo sau la adresa de mail [email protected]
Recomandare făcută de Corina Matei.
Acesta nu este un articol plătit. El reflectă experiența autorului, fără nicio condiționare și face parte din campania noastră de promovare a oamenilor și a afacerilor care sunt un plus pentru comunitate. Observatorul Prahovean îți recomandă Ia tradițională de Breaza produsă de Corina Sabo, și împreună, să susținem comunitatea de afaceri locală.